Om Kiropraktikk.

 

I Norge har kiropraktoren status som primærhelsekontakt. Derfor kan pasienter som har problemer med muskel-skjelett-nerve systemet oppsøke kiropraktoren direkte, uten henvisning fra lege.

Kiropraktorer har også muligheten til å sykemelde (opptil 12 uker), henvise til røntgen, MR, CT og ultralyd under Folketrygden, samt videre henvise til spesialist.

De fleste kiropraktorer samarbeider med fastlegene og sender epikriser (tilbakemeldinger). På den måten kan kiropraktoren og fastlegen samarbeide for å sammen hjelpe pasienten tilbake til en problemfri hverdag.

Norske kiropraktorer har 5-års universitetsutdannelse fra godkjent lærested, og har gått 1 år i turnus før de får ful autorisasjon fra Statens Autorisasjonkontor for helsepersonell. Norsk kiropraktorforening (NKF) pålegger sine medlemmer å være faglig oppdatert via ulike kurs og seminarer hvert år.

Historie.

Kiropraktikk har vært praktisert i Norge helt siden 1922. Tittelen kiropraktor ble i 1998 en beskyttet tittel. Dette vil si at utøvere måtte være autorisert og ha en lisens i henhold til lov om helsepersonell, på lik måte som annet helsepersonell.

1. januar 2006 fikk norske kiropraktorer status som primærkontakt på samme måte som leger, tannleger og psykologer. Pasienter hos kiropraktorer fikk også muligheten til å få refusjon fra NAV dette året.